Op de Dam

zondag 17 maart

Vredesmanifestatie voor solidariteit en vrijheid

14.00 uur de Dam, Amsterdam

“Haat en onverdraagzaamheid hebben een gruwelijke tol geëist. Met allen die door dit redeloze geweld zijn getroffen, leven wij intens mee,” Dat deelden Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima met ons. Als antwoord op de aanslagen op twee moskeeën in Christchurch Nieuw-Zeeland roepen religieuze en maatschappelijke organisaties op om zondag samen te komen bij een vredesmanifestatie op de Dam. Diverse sprekers zullen daar vanuit hun eigen perspectief hun betrokkenheid tonen. Tijdens de bijeenkomst wordt een minuut stilte gehouden. Mensen kunnen witte bloemen meenemen.

Als antwoord op de aanslagen op twee moskeeën in Child Church Nieuw-Zeeland roepen religieuze, levensbeschouwelijke en maatschappelijke organisaties op om zondag samen te komen bij  een vredesmanifestatie op de Dam. Diverse sprekers zullen daar vanuit hun eigen perspectief hun betrokkenheid tonen. Tijdens de bijeenkomst wordt een minuut stilte gehouden. Mensen kunnen witte bloemen meenemen.

De initiatiefnemers: “Moslim, Jood, Christen of andersgezinden: ieder mens van goede wil is geraakt door de verschrikkelijke beelden die ons vrijdagochtend vanuit Nieuw-Zeeland hebben bereikt. Wij willen onze solidariteit betuigen met de slachtoffers en nabestaanden van de verschrikkelijke aanslagen en een krachtig signaal afgeven vóór vrede en tégen terreur.

Maar we willen ook een duidelijk signaal afgeven aan de daders die zonder geweten hun afschuwelijke daden hebben verricht. Mahatma Ghandi zei: “de liefde eist nimmer rechten op, zij geeft ze altijd. De liefde lijdt immer, koestert nooit wrok, wreekt zichzelf nooit” Wij staan voor liefde en menselijkheid.

Sprekers zijn o.a.: Burgemeester Femke Halsema, Opperrabbijn Binyomin Jacobs, Imam Azzedine Karrat, Radboud van Delft (PAX), Hanneke Gelderblom (OJCM), Boris van der Ham (Humanistisch Verbond), Esmaa Alariachi (Al Nisa), Natascha van Weezel, Atta de Tolk en de ambassadeur van Nieuw-Zeeland in Nederland Lyndal Walker.

Ceremoniemeester: Roemer van Oordt
 

De manifestatie is een initiatief van:

Vredesbeweging PAX
Raad van Kerken in Nederland
Humanistisch Verbond
Centraal Joods Overleg (CJO)
Overleg Joden, Christenen en Moslims (OJCM)
Veiligheidspact tegen Discriminatie
Unie van Marokkaanse Moslimorganisaties Nederland (UMMON)
Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN)
Moskee Alert
Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland (RVM N-H)
Milli Görüs
Al Nisa, De Nederlandse Moslimvrouwen Organisatie
Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie (CTID)
Euro-Mediterraan Centrum Migratie en Ontwikkeling (EMCEMO )
21 maart Comité 

Post navigation