Czaar51 in 2018

Voorwoord

Het afgelopen jaar was het tweede jaar van zelfbeheer door de gebruikers van Inloophuis Czaar51. Het nieuwe bestuur had zich voorgenomen dit jaar extra goed te monitoren hoe het de buren die participeren in de Beheergroep lukt om het dagelijks beheer van het Inloophuis op zich te nemen. In 2017, het eerste jaar zonder vertegenwoordiger van het stichtingsbestuur in het Inloophuis, hadden we vastgesteld dat er veel goed gaat in het dagelijks beheer van het Inloophuis maar dat er ook een aantal dingen zijn die minder goed gaan. We hadden ons voorgenomen om het proces dit jaar goed te volgen en indien nodig ons ook daarin te mengen.

In 2017 was vastgesteld dat het interieur snel slijt en dat dingen kapotgaan en dat tijdig repareren en vervangen niet goed lukt. Ook het onderhouden van de externe contacten van het huis en bekendheid geven aan wat in het Inloophuis aan buurtbewoners wordt geboden lukt matig.

Maar wat in Czaar51 is gebleven is de vitaliteit die ontspruit aan de grote verbondenheid die zo veel verschillende buurtbewoners voelen met het huis.

Niet alleen voor de vele groepen moslimvrouwen is Czaar51 een tweede thuis, ook twee groepen buren van Surinaamse en Hindoestaanse afkomst hebben er een vast trefpunt net als de merendeels Hollandse groep van de open inloopochtend en de gemengde eetgroepen. Uit al deze groepen komen nieuwe contacten voort en die leiden soms ook weer tot nieuwe activiteiten. Zoals de groep voor kinderen van Iraakse afkomst die in 2018 voor het eerst bij elkaar komt in Czaar51.

Het bestuur van stichting OKB heeft in 2018 besloten verder te investeren in Czaar51 door een grote vernieuwing van het interieur waarbij alle gebruikers betrokken zijn en die moet helpen om de spullen heel en compleet te houden.

Dit jaarverslag lijkt wel een weekverslag. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat dit kleine Inloophuis juist belangrijk is door het steeds maar doorgaan met het doen van kleine dingen. Elke week opnieuw en nu al zo’n vijfentwintig jaar. Juist in het elke week opnieuw er zijn en toegankelijk zijn zit de kracht van ons huis.

In dit verslag krijgt u een beeld van hoe het er toegaat in dit kleine Inloophuis van buurtbewoners maar eigenlijk is het ‘t best om het zelf gewoon eens te ervaren door naar binnen te lopen en mee te maken hoe iedereen hier welkom wordt geheten.

Rieta van Staalduine
Voorzitter Stichtingsbestuur OKB 

 

Maandag

Op maandagochtend rond 9 uur wordt de deur van Czaar51 opengemaakt door Rhimou. Vaak staan er al een paar vrouwen op de hoek van de straat te wachten en even over 9 is het binnen druk en gezellig. Er zijn alleen vrouwen.

Er wordt koffie en thee gezet en vaak is er iets meegenomen om te eten. Vaak is dat  gebak dat een van de vrouwen thuis gemaakt heeft. De keuken en de toiletruimte worden geïnspecteerd en indien nodig wordt er opgeruimd en schoongemaakt en voorraden aangevuld. Of opgeschreven wat ingekocht moet worden.

Tegen tienen zit iedereen aan de lange tafel en wordt gelezen in de koran, geoefend op een goede uitspraak van het Arabisch en worden bijgepraat over alles wat thuis aan de hand is en over zorgen en hoop. De groep vrouwen is als een groep vriendinnen en als er een nieuwe deelneemster bijkomt wordt die snel in de groep opgenomen. Rond half een wordt begonnen met opruimen en als om een uur de deur dichtgaat is de hele inloopruimte weer netjes opgeruimd en schoon.

Om kwart voor twee komt Pietro binnen. Hij is een echte Italiaan maar ook een echte Amsterdammer. Dat maakt dat hij alle Italiaanse restaurants in Amsterdam maar ook in de wijde omgeving kent en dat hij een geboren gastheer is. Als Ad wat later komt is de koffie klaar en staat het rummikub spel op tafel. De twee mannen spelen aan de tafel vlak voor het raam een paar uur rummikub. Ze praten ondertussen met elkaar over van alles wat in het nieuws is en wat er in de buurt gebeurt. Ondertussen staat, ondanks de winterse tocht, de voordeur op een kier dankzij een kussentje dat voorkomt dat ie dichtvalt. Dat betekent dat iedereen welkom is om ook een kopje koffie of thee te komen drinken en wie zin in een spelletje heeft is ook welkom. Pietro en Ad houden Open Inloop en dat betekent dat zij er zijn speciaal om mensen te ontvangen. Daarvan wordt heel wisselend gebruik gemaakt maar het is een veilig plekje waar in de loop een heel jaar toch zeker meer dan tien keer iemand in een moeilijke situatie een goede opvang en een luisterend oor heeft gevonden. Dat lijkt klein maar is belangrijk voor een buurt in beweging.

Achter in de keuken is Johan bezig soep te koken. Die is dan vast klaar voor morgenavond.

Om drie uur worden Pietro en Ad afgelost door Kheira. Ook Kheira woont vlakbij. Zij is tussen de middag overblijfhulp en heeft haar gezin maar ze mist geen maandagmiddag om met een grote groep moslimvrouwen bij elkaar te komen. Het is binnen de kortste keren weer net zo gezellig druk als dat het ’s morgens was maar er is nu weer een hele nieuwe groep in huis. Een zo grote groep dat een deel van de vrouwen naar boven vertrekt en daar gaat zitten.

Ook deze groep wordt weer afgelost: Om vijf uur komt Fatou. Fatou woont ook vlakbij en vaak neemt ze een pan mee waarin zit wat ze thuis al heeft voorbereid. Fatou is kokkin en in haar vrije tijd kookt ze hier in Czaar51 voor buurtgenoten. Ze kookt heerlijke Senegalese gerechten waarbij ze rekening houdt met de smaakvoorkeuren van haar Nederlandse buren. Haar dochter komt vaak helpen en eet mee. Als zij om half acht afsluit is het Inloophuis weer spic en span en verraadt alleen een heerlijke geur nog dat daarnet nog samen is gegeten. 

Dinsdag

Om tien uur begint de Nederlandse les die door het Amsterdamse Buurvrouwen Collectief (ABC) wordt verzorgd. Een kleine groep vrouwen waarvan we de gezichten al hadden leren kennen in de groepen van gister komen nu om beter Nederlands te leren spreken, begrijpen, lezen en schrijven. Dat ze dat willen leren is vanzelfsprekend: ze willen hun kinderen beter kunnen volgen en begrijpen maar ook zelfredzamer worden in hun contacten met instanties. Het contact met het ABC is gelegd dankzij een initiatief van de stadsdeelambtenaar die deze mogelijkheid signaleerde.

Vanaf een uur zijn er weer twee groepen in huis.

Boven staan naaimachines. Fadila geeft er naailes en er wordt hard gewerkt aan het maken van allerlei nuttige zaken voor thuis. Ondertussen wordt natuurlijk ook veel uitgewisseld.

Beneden is een studiegroep van moslimvrouwen onder leiding van Fatiha.In deze groep wordt over allerlei onderwerpen voorlichting gegeven en komen daarom regelmatig mensen van buiten. Fatiha is ook een buurvrouw van het Inloophuis en al zeker twintig jaar nauw betrokken bij allerlei activiteiten in de buurt. Het Inloophuis is haar steunpunt in de buurt en van daaruit worden heel veel activiteiten in een groot gebied opgezet. Altijd met inzet van veel vrouwen.

Om vier uur komt Johan koken. Hij heeft grote tassen bij zich en gaat meteen aan het werk. Hij heeft maandagmiddag al soep gekookt maar de maaltijd die hij vanaf kwart over zes opdient heeft drie gangen. Op de borden voor het raam staat het menu en het telefoonnummer van Johan waar je je kan opgeven als je mee wil eten. 

Woensdag

’s Ochtends rond half acht doet Pietro de deur al open. Een drie kwartier later is Ad er ook, soms is meneer Ramkisoen er al eerder. Woensdagochtend is vanaf vroeg tot een uur of elf een manneninloop. Er wordt rummikub gespeeld, er is koffie en sommige mannen zitten gewoon rustig te kijken en maken een praatje, andere schuiven aan voor een spelletje en soms is er iemand die alleen maar even komt, een kop koffie drinkt en weer doorgaat.

Een rustpunt in een gejaagd leven.

Vanaf elf uur is de inloopochtend gemengd. Er komt een diversiteit aan mensen binnenwandelen en er wordt vooral gepraat. Voor sommigen is het niet de enige dag waarop het Inloophuis wordt bezocht, ze komen wel twee of drie keer per week.

Ad kookt alvast soep en schenkt uit tegen de middag. Morgenavond is de soep voorgerecht. Niemand komt van ver, alles is op, soms moeizame, loopafstand. De Inloopochtend eindigt rond een uur en dan staan er soms al aarzelend wat vrouwen op de stoep.

Hun bijeenkomst begint om twee uur. Vanaf die tijd is er weer een grote groep moslimvrouwen. Vaak zijn ze met zoveel dat ze zich verdelen over de beneden- en bovenruimte. Aziza heeft de leiding en het lukt haar om haar aandacht te verdelen over twee groepen, boven en beneden. Ze gaan door tot een uur of half vijf.

Donderdag

’s Morgens wordt rond negen uur de deur geopend door een bekende van de maandag: het is buurvrouw Kheira. Haar kinderen zijn naar school en nu gaat zij weer lesgeven aan een groep vrouwen. Voor het merendeel zijn het dezelfde vrouwen als op maandagmiddag. Zij gaan door tot tegen twaalven.

’s Middags komen de vrijwilligsters van het ABC weer. Zij nemen de ruimte over van Kheira en sommige vrouwen uit Kheira’s groep zijn er weer bij voor de Nederlandse les.

Vanaf een uur of drie is Ad beneden aan het koken. Johan helpt hem een handje en tegen half zes komt Shena de tafels dekken. Dan zijn de eerste gasten er al snel en om zes uur is het bomvol. Ad kookt al jaren op donderdag en heeft een vaste groep eters. Sommige buurtbewoners vinden de groep te groot en te druk maar komen graag een maaltijd halen bij Ad en dat kan ook.

Vrijdag

Vrijdagochtend is weer voor een groep vrouwen onder leiding van Kheira. Zij zitten van negen tot twaalf in de Inloopruimte. Een deel van de groep zit ook boven.

Vrijdagmiddag is het Inloophuis meestal leeg. Soms komt een van de vele mensen die over de sleutel mogen beschikken zelf even iets uitprinten of iets uitzoeken op de computer die boven staat.

Om vijf uur komt buurvrouw Bea samen met haar man om de inloopruimte gezellig te maken voor de Instuif. Daar komen veel mensen van Hindoestaanse en Surinaamse afkomst op af maar ook anderen die de gezelligheid met muziek, een bollywood video en vaak ook wat lekkers te eten weten te waarderen. De avondinstuif duurt zo lang als de mensen willen. Vaak wordt het een uur of elf. Ze houden goed rekening met de buren. Die komen ze immers elke dag weer tegen.


Zaterdag

Zaterdag tussen elf en vier is lange tijd voor de tienermeiden geweest, maar daar is de klad ingekomen. Het is op zaterdag rustig in Czaar51 maar vanaf vijf uur neemt Floor de ruimte over. Floor is een gezellige vrouw van Surinaamse afkomt die al heel erg lang bekend is met Czaar51. Zij ontvangt een vaste groep mensen op de zaterdagavond en zorgt dat het huis voor het weekend ook weer keurig schoon achtergelaten wordt. Floor is blij met het huis en is erg betrokken. Ze komt zeker twee en soms drie keer per week en houdt contact met alle groepen in huis. Ze weet hoe het gaat tussen alle verschillende bezoekersgroepen en bemiddelt zonodig.

De inloopavond die Floor organiseert duurt tot een uur of negen, half tien.

Zondag

Op zondagmiddag is de groep van Aziza er weer. Zij zorgen er voor dat het Inloophuis ook deze dag weer gevuld is met mensen en dat de deur ook nu weer op een kier is gezet zodat mensen binnen kunnen lopen.

 

Vergadering Beheergroep

Op de derde donderdag van de maand vergadert de Beheergroep tussen half twee en drie uur. De opkomst is wisselend maar er zijn altijd minstens vijf deelnemers en als iedereen er is zijn er wel twaalf mensen. Er is meestal een agenda en iedereen kent elkaar ook al komen sommige groepen elkaar nauwelijks tegen.

In de beheergroep leer je elkaar goed kennen. Je ziet er wie dat is die nooit zo goed opruimt. Of wie er altijd melk kookt of eten in de koelkast achterlaat. Van wie de kleedjes zijn die soms nog ergens rondslingeren en wie altijd zo keurig opruimt. Op tien van de twaalf beheergroep vergaderingen gaat het over het schoon en heel houden van de spulletjes in huis. Het gaat nooit helemaal goed maar toch is er in het hele jaar meer sprake van af en toe is het vies geweest en dus meestal schoon! En het gaat over het verdwijnen van spullen: koffie en rollen toiletpapier, die verdwijnen het meest. Ad doet de boodschappen en neemt de bestellingen op.

Op de agenda verschijnt regelmatig een verzoek van een nieuwe groep of er nog plaats is. En er wordt besproken hoe activiteiten lopen.

Gezamenlijke vergadering van bestuur stichting OKB en beheergroep

Twee keer per jaar is er een gezamenlijke vergadering van bestuur stichting OKB en beheergroep. We eten dan ook altijd samen, dat is belangrijk voor een goede sfeer en een goede samenwerking. Als er belangrijke zaken zijn voor het huis en de stichting of belangrijke dingen die in de buurt gebeuren dan komt dat ook aan de orde. Iedereen praat mee. Er wordt veel door elkaar heen gepraat maar aan het eind van elke vergadering zijn we toch allemaal helemaal bijgepraat en zijn misverstanden uit de wereld.

Zo draait het Inloophuis en vervult haar functie voor de buurt van draaischijf en ontmoetingspunt. Een draaischijf waar steeds nieuwe dingen ontstaan uit een doorgaande blijvende beweging en een ontmoetingspunt van oude en nieuwe bewoners die elkaar anders voorbij zouden lopen en elkaars naam niet zouden kennen.

In de eerste helft van 2018 ging het in huis natuurlijk veel over het dodelijke geweld op straat dat het leven heeft gekost aan twee jongens en anderen heeft verwond en geschokt. Er is naaste familie van de slachtoffers in het huis en er is voor hen veel steun gemobiliseerd. Ook worden gesprekken met jongeren in het Inloophuis georganiseerd. De cohesie die gegroeid is in het Inloophuis draagt bij aan het verwerken van de traumatische gebeurtenissen op de Oostelijke eilanden.